1999 EK Budapest - deafchesshun

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

1999 EK Budapest

Siketek SC > Európa Kupa
 
 


Óriási magyar sakk siker !!!

  BUDAPEST  EURÓPA  LEGJOBBJA !!!

1999. március 31 és április 5. között Budapesten a Hallássérültek Magyarországi
Sakkszövetsége (HMS) rendezésében megrendezték a Siket Klubcsapatok XIV.  Európa Kupáját.
Az EK megrendezése nem volt mentes az előzményektől.
A rendezést eredetileg horvátországi Pula vállalta,amiről azonban - sajnos nagyon
későn ( 6 hónappal a megrendezés időpontja előtt ) - támogatók hiányában lemondta.
A tavalyi luzerni kongresszuson a Nemzetközi Siket Sakkszövetsége ( ICSC ) felkérte
hazánkat az EK lebonyolitására. A magyar siket sakkozás múltjai és jelenlegi szerepe is közrejátszott abban, hogy mi legyünk a rendezők,s a felkérésnek örömmel tettünk eleget Az idő rövidsége miatt HMS gyorsan lépett és röpke 6 hónap alatt szervezte meg a rendezést. A szponzorok megtalálása mellett megfelelő helyszineket körülményeket kellett biztositani az EK sakkozói részére. Az előkészületek nem voltak problémáktól, izgalmaktól mentesek, azonban a szervezőbizottság tagjai (Fenyves Tamás elnök, Lukácsovics László,Nyirő Zsolt,Istovics László és Pányi Béláné) és a segitők is nehéz, kitünő munkát végeztek. A verseny helyszine a kőbányai Pataky Müvelődési Ház szép modern épületében volt. A szállás a verseny helyszinétől 10 percre szintén felújitott minden igényt kielegitő Nap Hotelben volt. A Nap Hotelben kitünő ellátást biztositottak a résztvevők számára. A BKV különbuszt is biztositott az oda- vissza úthoz. A verseny fő védnökei Demszky Gábor Budapest és György István Kőbánya polgármesterei voltak. Támogatók voltak még: Fővárosi Önkormányzat, X.ker Önkormányzat,Richter Gedeon gyógyszergyár,Inter-Európa bank,ISM,SINOSZ, MSSSZ,Nap Hotel és Borház kft.

Röviden visszatekintve a történeti előzményekre:
Az első Európa Kupa versenyt 1973-ban Essenben (NSZK) tartották meg,melyen elöször vettünk részt és II. helyezést értünk el. Azóta az Európa Kupákon összesen 5 ezüst- és 3 bronzérmet szereztünk. Legutóbb 1997-ben Moszkvában a 7-ik helyezést értük el. Ezt az Európaszerte közkedvelt,népszerű versenyt a világbajnokságok között kétévenként rendezik meg mind a mai napig. 1999-ben Budapesten már 14 alkalommal került megrendezésre az EK.

Előzmények:Budapesten összesen 12 európa legjobb siket bajnokcsapatai vettek részt. Hazánkat Budapest Siketek SC az 1998.évi országos csapatbajnokságot nyert sakkcsapata képviselte.
A csapat összeállitása nagy gondot jelentett Lukácsovics László edzőnek. Röviddel az EK előtt Gelencsér József egészségügyi,és egyéb okokra hivatkozva lemondta a részvételt. Raibl Zoltán pedig többször fegyelmezetlenül viselkedett. A SSC szakosztályvezetés döntése alapján Budapestet az egyéni vb.bronzérmes mesterjelölt Bokros István,nagy tehetségű fiatal jelenleg legmagasabb FIDE értékszámú mesterjelölt Máté Balázs,idei országos bajnok veterán Mamuzsics István és megbizható Kovács Pál képviselte. Lukácsovics László játékos-edző elsősorban a szervezés miatt tartalékként volt számitásba vehető.

Esélylatolgatás : a végső győzelemre a legnagyobb eséllyel a három „nagy csapat” az orosz Szentpétervár,az ukrán Kijev és a kazahi Alma-Ata pályázhatott.
A mi csapatunkat reálisan nézve az első hat közé vártuk,de ha kijön a lépés a dobogóra is esélyes.

Események:
1999. március 31.-én este Nap Hotelben ünnepélyesen megnyitották a Siket Klubcsapatok Sakk XIV. Európa Kupáját. Az ICSC-t Michel Visco olasz alelnök és G.Westerveldt holland főtitkár képviselte a megnyitón. Fenyves Tamás a HMS elnöke köszöntötte a résztvevőket, amit sorsolás és technikai megbeszélés követett. Kovács Ernő a FIDE főbiró és Konkoly Sándor biró segitségével lebonyolitották a sorsolást.

Április 1.-én délelőtt fél-9 órakor elkezdödőtt a verseny,melyen 12 országból 55 sakkozója ült az asztalhoz. A versenyt hét fordulós svájci rendszerben bonyolitották le, naponta két fordulóval.
 A magyar csapat jól startolt, első fordulóban 3 1/2  -  1/2 arányú biztos győzelmet aratott a portugál bajnok Liszabon ellen. A második fordulóban a válogatottal egyenértékű nagyon erős román bajnok Bukarestet 2 1/2  - 1 1/2 arányban sikerült legyőztük. A harmadik fordulóban a két világbajnokot is felvonuló toronymagas esélyes orosz csapat ellen sikerült 2  -  2 arányú döntetlent értünk. Ez biztató volt a továbbiak felé. A negyedik fordulóban óriási bravúrral 3  -  1 -re legyőztük az ukrán Kijev csapatát ! Az ötödik fordulóban a legutóbbi vb. bronzérmes kazahi Alma-Ata ellen sikerült 2 - 2 -es döntetlent csinálnunk. Ez bizony megnyitja az utat a dobogó felé !
A hatodik fordulóban cseh Prága ellen fölényesen 3 1/2  -  1/2 arányban nyertünk.
Ezzel az utolsó forduló előtt az előnyünk 1 pontra növekedett a riválisok előtt.
Az utolsó fordulóban a német bajnok Drezda ellen legalább 2 1/2 pontot kell elérnünk
az Európa Kupa győzelemhez.
A magyar csapat azonban magabiztos,kitünő játékkal
3 - 1 arányban nyerte meg a meccset és ezzel a történetében el
őször elhóditotta az
Európa Kupa -Bajnoki cimét ! A magyar csapat kiváló szereplésével 5 gyözelemmel,
2 döntetlennel veretlenül, másfél pontos meggyöző fölénnyel 19 1/2 ponttal megnyerte az Európa - bajnoki cimét.

Minden fordulóban hatalmas közönség előtt,nagy izgalmak között zajlott le a helyezések sorát eldöntő csaták.A négy napos versenyen Kovács Ernő a FIDE főbiró és Konkoly Sándor segédbiró nehéz munkájuk ellenére kifogástalanul,kitünően vezettek.
A versenyen megjelent Szekeres Pál a ISM fogyatékosok sportjáért felelős államtitkár- helyettese is,aki megtekintette a versenyt és közben elbeszélgetett a résztvevőkkel.

A bankettel egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésen megjelentek M.Visco az ICSC alelnöke, G.Westerveldt az ICSC főtitkára, Fenyves Tamás a HMS elnöke, Podani János a SINOSZ  elnöke és valamint a védnökök,sponzorok képviselői is,akik felváltva adták át a győzteseknek és a helyezetteknek a gyöngyörű kupákat és az érmeket.
Hatalmas ünneplés közben a győztes magyar csapat három nagy serleget is kapott.
Minden résztvevő csapat, a 4.- 16.helyezettek kis serleget is kaptak.
A táblánként legjobb egyéni eredményt elérő játékosok különdijat is kaptak a szervezőktől. A magyarok közül Mamuzsics István ilyen különdijat kapott. A pohárköszöntő előtt M.Visco az ICSC alelnöke megemlitette, hogy elégedett volt a verseny lebonyolitásával,s köszönetet fejezte ki az ICSC vezetés nevében a HMS-nek,a szervezőknek,ezt bizonyitja az ICSC elismerő diploma oklevele a szervezőbizottság részére. A hangulatos banketton a résztvevők hajnalig ünnepelték a magyar csapat sikerét, örömmel nyugtázták,hogy érdemes volt Budapestre jönni,mert kellemes élményekkel távoztak Budapestről.


      Lukácsovics László
       edző

(Mellékelve az eredménytáblázat és a magyar csapat egyéni teljesitménye.)
Fotók


Játszmák

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz