1995 EK Roma - deafchesshun

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

1995 EK Roma

Siketek SC > Európa Kupa


Ezüstérmes lett a Siketek SC !

Sakkcsapatunk nagy sikere Rómában.

1995 április 12-17 között rendezték meg az örök városban, Rómában a Siket Klubcsapatok XII. Európa kupáját.
A "Csend Világa 64 mezőn" alapítvány támogatásával a SIKETEK Sport Clubjának sakkcsapata részt vett Rómában. Hatfős csapatunk Bokros István mesterjelölt, Lukácsovics László mesterjelölt, Gelencsér József I.o. , Mamuzsics István I.o. ,Raibl Zoltán II.o. és Istovics László II.o. , április 11-én reggel a HOSZ (Hallássérültek Orsszágos Szövetsége) Ford Transit kisbusszával indult Ausztrián át Olaszország felé.
A 18 órás utat kitünő hangulatban tette meg a csapat és az Alpok szép hegyvidékeiben, a Tarvisio és Róma között számos több km-es alagútban, csodálatos tájban gyöngyörködhettünk. Éjfél körül érkeztünk Rómába. Másnap sor került az ünnepélyes megnyitásra, a technikai megbeszélésre, és a sorsolásra. A technikai értekezleten egy kis bonyodalom támadt: a szervezők a magyar csapattól határidőn túli ( február 15-ig) nevezés miatt büntetésül 1 millió lirát (kb. 70 000 Ft) követeltek. Az előzetes szállásfoglalást a magyar csapat nem vette igénybe, olcsóbb szállást talált: a Vatikán közelében, a  Szent István magyar vendégház volt a szállásunk. A magyar csapat pénz híján visszalépett. A szervezőbizottság ezután összeült és hosszas vita után úgy döntött, hogy a magyar csapatnak a fenti összegnek csak a felét kellene fizetni. A nehéz hekyzetet az ICSC (Nemzetközi Sakkbizottság) költségén Rómában tartózkodó Vida Gábor, az ICSC tiszteletbeli elnöke mentette meg azzal, hogy a büntetés kifizetését a "Csend Világa 64 mezőn" alapitvány magára vállalta, igy nem volt akadálya a magyar csapat indulásának. A sakkversenynek a Róma északi városrészében található Olimpiai sportközpont adott otthont.
A hétfordulós, svájci rendszerű sakkversenyen 14 ország legjobb sakkcsapata több mint 70 sakkozóval képviseltette magát.


A sorsolás sorszám szerint:

1.  Zágráb (Horvátország)
2.  Moszkva  (Oroszország)
3.  Espo  (Finnország)
4.  South Yorks  (Anglia)
5.  Stockholm  (Svédország)
6.  Cassino Roma  (Olaszország)
7.  Belgrád  (Szerbia)
8.  Rotterdam  (Hollandia)
9.  Triest  (Olaszország)
10. Bukarest (Románia)
11. Hamburg  (Németország)
12. Ljubjana (Szlovénia)
13. Budapest SSC (Magyarország)
14. Gomel  (Fehéroroszország)

A sorsoláson Fortuna, a szerencse istenaszonya azonban nem volt velünk: az orosz bajnokkal, Moszkvával kezdtünk.

1. forduló:

Moszkva (RUS)   -  Budapest SSC           3 - 1

1. Parfenov V.       -         Bokros I.              0 - 1
2. Mahlin M.          -        Gelencsér J.          1 - 0
3. Parfenov P.       -         Lukácsovics L.       1 - 0
4. Csernov I.         -         Mamuzsics I.        1 - 0
   
A csapat veresége nem okozott elkeseredést, elvégre a világbajnokkal egyenlő oroszoktól kikapni nem szégyen, sőt ha Mamuzsics nyerőesélyes állását nem rontotta volna vesztésre, a végeredmény másképpen végződhetett volna.

2. forduló:

Budapest SSC     -       South Yorks  (ENG) 4 - 0

1. Bokros              -         Jones T.                  1 - 0
2. Gelencsér J.      -         Wilkinson D.             1 - 0
3. Lukácsovics       -         Carmichael               1 - 0
4. Mamuzsics         -        Whiston D.               1 - 0

Nagyon jól küzdött csapatunk és teljesen megérdemeltük a 4 - 0 arányú győzelmet.

3. Forduló:

Stockholm (SWE) -       Budapest SSC       1 - 3

1. Taina B.            -         Bokros                 0,5 - 0,5
2. Elfven P.           -         Gelencsér             0,5 - 0,5
3. Korenkiewicz     -         Lukácsovics             0 - 1
4. Thorn               -         Raibl                      0 - 1

A harmadik fordulóban csapatunk folytatta jó szereplését, a 3 - 1 arányú magyar győzelem a svédekre nézve hizelgő.

4. forduló:

Budapest SSC         -          Belgrád (SRB)     2 - 2

1. Bokros               -           Todorovics               0 - 1
2. Gelencsér           -           Sabotic                    1 - 0
3. Lukácsovics        -           Cimesa                    0 - 1
4. Mamuzsics         -            Nikolic                    1 - 0

A 2 - 2 döntetlen az örök rivális, többszörös világbajnok-, Európa bajnok Szerbia ellen szép eredmény.

5. forduló:

Budapest SSC         -           Zágráb  (CRO)    4 - 0 !

1. Bokros               -           Svec D.                   1 - 0
2. Gelencsér           -           Golermovic              1 - 0
3. Lukácsovics        -           Vujanic M.               1 - 0
4. Mamuzsics          -           Certan P.                1 - 0

A horvát bajnok ellen nem mindennapos izgalmas mérkőzésen kiválóan játszottunk. Tavaly Brno-ban a világbajnokságon horvát csapattól 3,5 - 0,5 arányban kikaptunk, tehát a visszavágás kitűnöen sikerült.

6. forduló:

Ljubljana (SLO)  -             Budapest SSC     1,5 - 2,5

1. Kerec J.            -              Bokros                    1 - 0
2. Pelko A.            -              Gelencsér             0,5 - 0,5
3. Markovic J.        -              Lukácsovics            0 - 1
4. Juhart  I.          -               Raibl                     0 - 1

Csapatunk folytatta jó szereplését, újabb biztos győzelem - ezúttal a válogatott csapattal egyenértékű szlovén csapat ellen.

7. forduló:

Budapest SSC     -              Bukarest  (ROM)     3 - 1 !

1. Bokros              -               Smatoc M.                1 - 0
2. Gelencsér          -               Hagi C.                    1 - 0
3. Lukácsovics       -               Costache D.              1 - 0
4. Raibl                 -               Pelican S.                0 - 1

Az utolsó fordulóban a magyar csapat azzal tudattal ült asztalhoz, hogy ha kikap , elszállnak az érmes remények. Nagy tömeg a nézőtéren, feszült a légkör a sakkasztalok mellett. Először Raibl előnyös állását rontotta vesztésre - a román csapat szerzett vezetést. Majd Bokros biztos játékkal győzött, Gelencsér sötéttel játszva is legyőzte Hagit. Végül Lukácsovics is győzedelemesdett nagy küzdelem után, bebiztositotta a magyar csapat győzelmet.


Római tapasztalatok

A csapat értékelése

A magyar csapat teljesitménye messze felülmúlta az előzetes várakozást. A felkészülésünk jól sikerült, már az idén tavasszal látható volt, hogy a csapat tagjai különböző versenyeken (országos bajnokságon, Tapolcai nemzetközi évadnyító versenyen, csapatbajnokságon, Tavaszi Fesztiválon, egyéb minősitó versenyen) jól szerepeltek. Rómában a csapat kiválóan játszott, megszerezte az ezüstérmet, ami jövőre nézve nagyon biztató. Szeretném kiemelni,hogy jómagam többször szerepelelhettem érmes csapatban, és elmondhatom.hogy ráégen szerepeltem ilyen jó kollektív szellemű, nagyszerű csapatban. Rómában kiegyensúlyozott, jó szellemű, baráti hangulat uralkodott a játékosok között, ami jelentősen hozzájárult a jó eredményhez. Játékosainknak köszönjük a remek szereplést.

Lukácsovics László játékos-edző

Egyéni értékelések:

1. Bokros István mesterjelölt : 2195 FIDE élőpont
Az első táblán nehéz ellenfelekkel szemben 4,5 pontot szerzett, a csapat egyik erőssége volt., igy eredményével elégedettek lehetünk. 64 %-os teljesitményt ért el.
2. Gelencsér József mesterjelölt : 2185 FIDE élőpont
Gelencsér régi napjaira emlékeztető kitűnő formában játszott, aki 5 pontjával az egész mezőny második táblájának legjobbja lett. Külömndíjban részesült. Teljesitménye 71 %-os.
3. Lukácsovics László mesterjelölt: 2130 FIDE élőpont
A csapat egyik legjobbja volt, eredménye a harmadik táblán önmagáért beszélt, 7 játszmából 5 pontot szerzett. Ez 71%-os teljesitmény., ami a második legjobb eredmény a harmadik táblán.
4. Mamuzsics István I.o. : 2020 élőpont
Kellemes meglepetés az ötvenkilenc éves veterán Mamuzsics szereplése, 4 játszmából 3 pontot ért el. Küzdeni tudásával nagyban hozzájárult a csapat sikeres szerpléséhez. teljesitménye 75 %-os.
5. Raibl Zoltán II.o. : 1888 élőpont
Most már bátraban játszott, mint tavaly Brnoi VB.-n ahol lámpalázas volt. Ha továébbra is ilyen töretlenül fejlődik, szép jövő áll előtte. 3 játszmából 2 pontot ért el, eredménye jónak mondható. Teljesitménye 66 %-os.

A jövőröl

Rómában tapasztalhattunk, hogy több ország sakkcsapata idősebb játékosokból áll, kevés fiatal játékost láthattunk, tehát a fiatalitás téren előbbre tartunk a többi országnál. Az 1998-as svájci csapat világbajnokságig van még 3 évünk, addig sok tehetséges sakkozó bontogatja szárnyait: Raibl Zoltán 20 éves, Máté Balázs 20 éves (Debrecen), Vártkoly Zoltán 12 éves, igy biztositottnak látszik az utánpótlás. A jövőben elsősorban a szakmai munka szinvonalán kell magasabb szintre emelnünk, számitógépes sakk adatbank (Chess Base) létrehozása, szakirodalmi könyvek biztositása fontos még a hallássérült sakkozók részére. Érdekességként megemlitem, hogy Rómában több ország (német, angol, orosz, svéd,) sakkozói laptop számitógépet használja a következő ellenfél elleni felkészüléshez. Ilyen számitógépre nekünk is szükségünk lenne, csak pénzkérdés az egész (vagy szponzor?)

A római szervezőkről:

A főszervező Michele Visco sokat és fáradhatatlanul dolgozott segítőtársaival együtt. Modern technikával felszerelt irodát láthattunk laptoppal, teletexxel,faxxal, telefonnal stb.. felszerelve. A legmodernebb laptop számitógéppel készitik a verseny bulletinjét, amelyet a forduló után már másnap kiadnak. A forduló párositása is számitógéppel készül.

Lukácsovics László  játékos-edző


Siketek válogatottja ezüstérmes Rómában

Rómában rendezték meg a Siketek sakkklubjainak 12. európa kupáját. A "Csend Világa 64 mezőn" alapitvány jóvoltából Siketek sakkcsapata is részt vehetett a rangos tornán. A csapat tagjai voltak: Bokros István, Lukácsovics László, Gelencsér József, Mamuzsics István, Raibl Zoltán és Istovics László. A négy táblás, hét fordulós, svájci rendszerű versenyen 14 ország legjobb klubcsapatainak több, mint 70 sakkozója játszott. Nem kis problémát okozott, hogy a technikai értekezleten a magyarok résztvele késve beküldött nevezés miatt veszélybe került, mert 1 millió lirás (70 000 FT) büntetést szabtak ki a csapatra, melyet nem tudták kifizetni. Végül kompromiszum született a szervezők felére csökkentették a büntetést, melynek kifizetését a "Csend Világa 64 mezőn" alapitvány kuratóriuma magára vállalta. A tavalyi brnoi világbajnokságon elért szerény 10. helyezés után a csapat mindenképpen javitani szeretett volna, s reálisnak látszó cél az éremszerzés volt.  Ennek eléréséért vivott harcban az orosz, a szerb, és a horvát csapatot tartottuk a legnagyobb vetélytársnak. A moszkvaiak meggyőzően bizonyitották esélyességüket, mert rögtön az első fordulóban 3 - 1 arányban győztek ellenünk, majd végig vezetve fölényesen szerezték meg az első helyet. A magyarok a "külső körön" két viszonylag könnyű győzelemmel (az angol és a svéd csapat ellen) felzárkoztak, majd egy 2 - 2 következik örök riválisunk a belgrádiak ellen. Az ötödik fordulóban másik régi vetélytársunk Zágráb következett. A horvát csapat nagy ellenfél volt, izgalmas csatában szenzációs eredmény született: a magyar csapat 4 - 0 arányban győzött ! Ezzel megnyílt az út az áhitott éremszerzés felé. A Ljubljana elleni szoros győzelem 2,5 - 1,5 arányú győzelem után az utolsó fordulóban mindenképpen győzni kellett Bukarest ellen. Rosszul kezdődött de Raibl gyors veresége nem törte le a többieket, akik hősies küzdelemben végül mindannyian megnyerték játszmáikat! Az utolsóként nyerő Lukácsovics győzelme már az ezüstérmet jelentette!  Az ünnepélyes eredményhirdetésen A. Boyce az ICSC angol elnöke adta át az értékes dijakat, kupákat és a szép érmeket a győzteseknek és a helyezetteknek. Az ezüstérem megszerzése mellett a csapat tagjai a római és a velencei kirándulásokon a HOSZ Ford Transit kis busszával az Alpok csodálatos tájain utazás során, bizonyára felejthetetlen élményekkel is gazdagodtak.

Megjelent Magyar Sakkéletben 1995-ben. (Bernei)

    

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fotók

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz